A vadászgörények húsevő ragadozók. Ennek megfelelően a táplálékuk legnagyobb részét valódi hús tegye ki. Nagyon sok állati eredetű fehérjére van szükségük, amit leginkább csak a hús fedezhet).
Ami húsból adható:
v Szárnyasok (csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, stb)
v Emlősök (nyúl, bárány, marha, egér, patkány)
v Halat (a kisebb méretű sneciket egészben, a nagyobb halakat azért filézzük ki nekik)
A húst adhatjuk nekik nyersen, forrázva, főzve. Nagyon népszerű a hús alábbi elkészítése: a nyers húst feldaraboljuk, beletesszük a tálkájába. Forralunk egy kevés vizet és még a forrásban lévő vízből, ráöntünk egy keveset a húsra – csak, hogy éppen leveses legyen. Így egy kicsit leforrázódik és kihűlést követően a görényünk élvezettel lefetyeli ki az így készült húslét is.
Nyers disznóhúst sose adjunk nekik és az adható húsokat se fűszerezzük, sózzuk, meg nekik.
Ha séta közben görényünk megeszik egy-egy csigát, gilisztát, férget, tücsköt, bogarat, ne szörnyedjünk el. A görények alapjában véve opportunista vadászok, amit fellelnek, és ehetőnek találnak, azt megeszik.
Az etetésnél az a fontos, hogy próbáljuk végiggondolni, hogy egy görény, ha szabadon élne, mit enne a vadonban. Ha ez alapján etetjük, akkor túl sokat nem tévedhetünk.
Fontos az, hogy ha húst adunk nekik, akkor azt ne filézzük – ne csak a mellét, a színtiszta húst adjuk neki oda, hanem a csontokat, a bőrt, a porcogókat is. Ezek létfontosságúak a számukra, csak így lesz a hús teljesértékű számukra. A csak színhússal történő etetés hiánybetegségekhez vezethet. Ha kölyökgörénynél félünk a csontszilánkoktól, akkor klopfolóval összetörhetjük a csontokat és úgy adhatjuk nekik oda.
Amennyiben van rá gusztusunk, és nem riadunk el tőle, akkor adhatunk a görényünknek egeret, vagy kölyökpatkányt is eleségként. Ha nem akarjuk látni, ahogy a görényünk leöli a prédát, akkor az állatkereskedésekben (főleg, ahol hüllőket is árulnak), lehet úgy is kérni az egeret, hogy már leölve adják oda nekünk. Hetente, kéthetente adhatunk neki ezt is vacsorára – de sűrűbben is, ha van rá lehetőségünk. Az egér minden testrészét fel tudja dolgozni a görény szervezete, a bőre, szőre, csontjai mind-mind fontos tápanyagok.
Házikosztot ne adjunk a görénynek, mert nincs szüksége rá – ráadásul legtöbbször túl sós, túl fűszeres, túl édes a számukra.
Tésztára, kenyérre, szénhidrátokra nincs szüksége – a túlzott szénhidrátfogyasztás, insulinomát okozhat náluk.
Zöldségre és gyümölcsre sincs szüksége, a húsevésre kifejlődött bélrendszerük nem is nagyon tudja megemészteni, legtöbbször ahogy megette, úgy is jön ki belőlük. Bár sok görény szereti a zöldségeket (pl kígyóuborka), vagy a gyümölcsöket (görögdinnye, szőlő, banán, cseresznye, barack stb). de ha nem kéri, akkor ne erőltessük. Ha mégis adnánk gyümölcsöt, zöldséget a görényünknek, akkor a következőkre ügyeljünk oda:
v Citrusféléket (citrom, narancs, mandarin, kivi, ananász, grapefruit stb) ne adjunk nekik, mert gyomorfekélyt okozhat.
v Bármilyen gyümölcsöt is adunk nekik, mindig hámozzuk meg és magozzuk ki!
v Nyers zöldséget ne adjunk nekik – kivéve a kígyóuborka, de azt is hámozzuk meg nekik.
v Az érettebb gyümölcsök hasmenést okozhatnak náluk
Legyünk mindig mi az okosabbak – téves az a felfogás, hogy „az állat úgyis tudja, hogy mi a jó neki, csak azt eszi meg”.
Tejet ne adjunk nekik, mert laktóz érzékenyek és nagyon csúnya hasmenést okoz. Ha mindenáron tejet szeretnénk adni, akkor vagy laktózmentes tejet, vagy a cicáknak készült ún „cicatejet” adjunk nekik.
Édességre sincs szükségük. Ha mindenáron kedveskedni szeretnénk nekik, akkor adjunk szárított fehér halat (Liofilizált halként árulják), mézes tojássárgáját, Gimpet pasztát jutalomként.
Tojást ehetnek, de hetente maximum egyszer adjunk nekik – nyersen akkor, ha megbízható helyről vettük a tojást, de szeretik lágytojásként, tükörtojásként, rántottaként – főtt tojásként kevésbé eszik meg.
Ne adjunk nekik se szeszesitalokat (néhány görény pedig imádja a sörtJ), se szénsavas üdítőket.
A görények, ami ételt kölyökkorukban megismernek, azt fogják leginkább később is fogyasztani, ezért érdemes már kölyökkorban sokféle hússal, étellel (persze nem a tiltottak közül) megismertetni.
A görényeknek nagyon gyors az anyagcseréjük – kb 3-4 óra alatt ürül ki a szervezetükből a bevitt táplálék, ezért soha ne engedjük, hogy hosszabb ideig éhezzenek. A felnőtt görényeket naponta legalább kétszer, amíg a kölyköket, szoptatós, vemhes anyákat, akár napi ötször is megetethetjük.
Konzerv és szárazeledel
Erről külön szót említenénk, mert sokan úgy gondolják, hogy elég csak konzervvel és szárazeledellel etetni őket. Nem baj az, ha adunk nekik, mert egyes esetekben (pl utazás) még jól jöhet, ha nem kell a húsadással bajlódnunk, de NE ez legyen a fő táplálékuk – érdekesség – az alutasakos eledelekben átlag 4% fehérjetartalom van és a görénynek minimum 32-38% fehérjetartalomra van szüksége. Ez azt hiszem sokat elárul az ilyen eledelek tápértékéről. Az állatok ettől függetlenül szeretik, könnyen rászoknak, de utána nehéz lesz leszoktatni őket.
Pár tudnivaló:
Kutyakonzervvel soha ne etessünk – se kölyökkutyáknak, se felnőtt kutyáknak készülttel.
Fontos a táp minősége és összetétele – ha már tápot adunk nekik, akkor az prémium minőségű legyen (macskaeledelből pl Hill’s, Acana, Royal Canin, Iams – görényeledelből pl Totally Ferret, Fernando), ne a sarki boltban vásárolt „kommersz” eledel.
Az összetételnél az alábbiakat nézzük meg mindig: a táp lehetőleg hús alapú fehérjét tartalmazzon, abból is minimum 32-38%-t, a zsírtartalom minimum 20-22% legyen, a rost tartalom 3% alatti és a hamutartalom, pedig 7% alatti legyen. A tápon azt is nézzük meg, hogy az összetevők első három „résztvevője” állati fehérje legyen – mert általában az első három összetevő van a legnagyobb arányban a tápban.
Mindig legyen a görényünk előtt friss, tiszta víz – ez a táppal való etetésnél még inkább fontos!
Vitaminok
Többféle vitamin is létezik, amelyeket kiegészítésként adhatunk a görényünknek.
v A LAVET termékcsalád: csonterősítő (ezt kölyköknél érdemes adni), multivitamin, szőr és bőrtápláló vitamin.
v GIMPET termékcsalád: szőroldó paszta (ez vedlésnél, bélelzáródás gyanújánál jöhet jól), multivitamin.
v Szőr és bőrtápláló olajok: Ferretone, Ebi-Vet Ferretone, Ferre-T-Sup(er) Tone, stb.
v Calo-pet paszta – ezt legyengült, műtét utáni állapotban adhatjuk az állatunknak
Minden esetben nézzük meg a használati utasítást, mert főleg a pasztáknál és az olajoknál hajlamosak lehetünk arra, hogy túladagoljuk, mivel a görények imádjákJ. Arra figyeljünk oda, hogy a macskáknak készült készítményeknél (pl GIMPET, LAVET) az adagolás minden esetben macskára van kitalálva. A görény jóval kisebb, tehát kevesebbet adjunk belőle.
Ha nagyon nem tudjuk, hogyan adagoljuk, akkor kérdezzük meg a tenyésztőt, vagy tapasztaltabb görényeseket.
Érdekességek a görények táplálkozásával kapcsolatban
v Természetükből adódóan nem a tálból táplálkoznak, hanem az ételt gyakran kiveszik a tálból és valami védettebb, messzibb helyen fogyasztják el. Ebből kifolyólag érdemes etetésnél bezárva tartani a görényünket, különben a lakás különböző pontjain fogja elfogyasztani az ételét.
v Szeretnek raktározni – ez szintén arra ösztönözzön bennünket, hogy bezárva etessünk – különben a lakás különböző pontjain fogja raktározni az eleséget – ami egy nyers hús esetén különösen kellemetlen lehet pár napon belül. Érdemes a ketrec takarításakor minden „raktárhelyet” leellenőrizni és kiszedni az oda bedugott eleséget.
v Az eleséget gyakran megrázzák, mielőtt elfogyasztják, így ha „leveses” dolgot kapnak, akkor az étkezőhely környékét beteríthetik a „húslével” – érdemes valami könnyen tisztítható hely környékére tenni az „étkezőjüket”.
v Evés után beletörlik a szájukat bármibe, ami a környéken fellelhető. Ha rongyot teszünk a tál környékére akkor abba, rosszabb esetben akár belénk isJ.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|